Violence
Bad Language
Fear
Sex
Drugs
Discrimination
Gambling
Online
Íslenska
Íslenska
Velja tungumál
Fljótleg leit
WARNING

The search page of the PEGI website is reserved for parents and adult purchasers of interactive software.

The sole purpose of this page is to provide them with information on the content and age suitability of a specific game.

It is not intended for minors and must not be used for any other purpose.
I understand this warning and wish to proceed.
I am under the age of 18 and wish to return to the Home page.
Játék keresése
Ha egy bizonyos játék értékelésére kíváncsi, a PEGI adatbázisában könnyen megtalálhatja az Önt érdeklõ részleteket. Lesa meira...
FAQ
Gyakran ismételt kérdések
MI a PEGI és miért volt szükség a létrehozására?
A PEGI részletes ajánlásokkal szolgál a szülők és gondviselők számára a játéktartalom életkor szerinti alkalmasságával kapcsolatban, a játékok csomagolásán elhelyezett korhatár-címkék és tartalmi leírószavak formájában. Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszert (PEGI – Pan-Euroean Game Information) azért hozták létre, hogy a jelenlegi országos korhatár-besorolási rendszereket olyan rendszer váltsa fel, amely az európai országok többségében azonos.
Hogyan történik a játékok besorolása?
A PEGI a tartalomról szóló nyilatkozattétel és a játékok felülvizsgálata alapján dönt az egyes játékok megfelelő PEGI besorolásáról. Először a játék kiadója egy online nyilatkozattételi űrlapot tölt ki, majd elküldi azt a rendszer-adminisztrátornak. A kitöltött űrlapot átnézik, és annak alapján ellenőrzik a játék tartalmát. A PEGI által bevezetett, tartalomról szóló nyilatkozattételi eljárás jelentős előnyöket kínál, mert csak a játék fejlesztőjének/kiadójának kell teljes áttekintéssel rendelkeznie a játéktartalmat illetően. Az áttekintés lehetővé teszi az adminisztrátor számára, hogy a játék azon részeire és aspektusaira összpontosítson, amelyek a besorolás szempontjából a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Ez hatékonyabb és megbízhatóbb módszer, mint az, amikor az adminisztrátor megkísérli végigjátszani a játékot (amennyiben ez egyáltalán lehetséges), és ennek alapján végzi el a besorolást.
Milyen kritériumokon alapulnak a korhatár-besorolások?
A PEGI rendszert a meglévő európai besorolási rendszerek alapján dolgozták ki, és azt a tagállamok illetékes kormányhivatalainak a többsége támogatja. A tudományos szakembereket, a fogyasztókat és más érdekelt feleket széles körben bevonták az értékelő űrlap elkészítésébe és a szervezet felépítésébe annak érdekében, hogy a tagállamok eltérő kulturális normái és viselkedésmintái képviselve legyenek.
A nehézségi fokot és a minőséget is osztályozzák?
Nem, a korhatár-besorolás nem veszi figyelembe a játék nehézségi szintjét vagy a használatához szükséges készségeket. A PEGI csak a játék alkalmasságára vonatkozó információval szolgál a kiskorúak védelme szempontjából. A PEGI 3 besorolású játékok esetleg túl nehezek a gyermek számára. Ezért azt javasoljuk, hogy mindig olvassa el a játéktartalomra vonatkozó részletes tájékoztatást a csomagoláson a nehézségi fok megállapítása céljából.
Hol találok információt egy játék tartalmáról?
A játék tartalmának a leírása a csomagoláson található. Ezenkívül vannak játékokra szakosodott folyóiratok és weboldalak, amelyek előzetesekkel, értékeléssel, besorolással és hírekkel szolgálnak a legújabb játékokról. A www.gamespot.com csak egyike ezeknek a weboldalaknak.
Ki ellenőrzi a besorolásokat?
A PEGI-rendszer adminisztrátora a Netherlands Institute for the Classification of Audio-visual Media (NICAM) és a Video Standards Council (VSC). A NICAM, amely régóta fennálló, elismert intézmény, és sokéves tapasztalattal rendelkezik az audiovizuális anyagok besorolásában, tanácsadást nyújtott a PEGI-rendszer kifejlesztése során.

A NICAM a PEGI 3 és 7 besorolású játékokat vizsgálja felül, a VSC pedig a PEGI 12, 16 és 18 besorolású játékokat. A besorolással egyet nem értő fogyasztók kapcsolatba léphetnek az adminisztrátorral, és panaszt tehetnek.
Mindegyik játék rendelkezik PEGI besorolással?
Bár a PEGI önszabályozó rendszer, a Microsoft, Nintendo és Sony játékkonzolokon játszható minden játék rendelkezik PEGI-besorolással, és besorolást kapnak a fő európai és amerikai kiadású, személyi számítógépen játszható játékok is. A játék-viszonteladók általában megkövetelik, hogy az általuk forgalmazott termékeket PEGI-címkével lássák el, ezért nagyon nehéz olyan játékot találni, amelyet nem soroltak be a PEGI-rendszer szerint.
A viszonteladóknak figyelembe kell venniük a besorolást?
A PEGI egy önkéntes besorolási rendszer. Csak néhány országban van hatályban olyan jogszabály, amely előírja az alkalmazását. Azonban a PEGI-t a többi országban is gyakorlatilag kötelezőnek tekinti a játék-viszonteladók túlnyomó többsége. Arra biztatjuk a nyilvánosságot, hogy mindig hívják fel az üzletvezetők figyelmét arra, ha a személyzet nyilvánvalóan nem alkalmazza a korhatár-besorolást.
Mit tehetek akkor, ha nem értek egyet a besorolással?
A PEGI-t azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy folyamatosan fejlődjön, ezért nagyra értékeljük az Ön észrevételeit és kritikáit a rendszerrel és a besorolásokkal kapcsolatban.

A kiadók vagy a nyilvánosság által tett, besorolásra irányuló panaszokat, amennyiben az adminisztrátor nem tudja rendezni azokat, a független Panaszbizottság vizsgálja meg. A Panaszbizottság tagjai gyermekvédelmi szakemberek, pszichológusok, valamint a társadalom széles keresztmetszetét képviselő személyek. A Panaszbizottság korhatár-besorolásra vonatkozó döntése végleges, a szervezet pedig függetlenségéből és felépítéséből adódóan igazságos és következetes. A besorolással kapcsolatos panasz benyújtására ezen a honlapon van lehetőség.
A játékok befolyással vannak a gyerekekre?
A videojátékok hatásaira irányuló eddigi kutatások középpontjában elsősorban az erőszak állt. Számos tanulmányt tettek közzé, de mindeddig nincs bizonyíték arra, hogy az erőszakos videojátékok hosszú távon vagy tartósan növelnék az agresszivitást vagy az erőszakra való hajlamot a játékosokban.
Forrás:
- Jonathan L. Freedman , Evaluating the Research on Violent Video Games
- Guy Cumberbatch, Video Violence Villain or victim?
- Raymond Boyle and Matthew Hibberd, Review of Research on the Impact of Violent Computer Games on Young People.
Mennyi ideig játszhatnak a gyerekek?
Mivel minden gyerek különböző, erre nincs egységes szabály. Maga a játék nem jár egészségügyi kockázatokkal. Szabadidős tevékenység, ugyanúgy. mint az olvasás vagy tévénézés. Mivel a játék a szem igénybevételével jár, az alábbiak betartását javasoljuk:
- Mindig jól kivilágított helységben játsszon.
- Tartson rendszeresen szünetet
- Ne játsszon órákig, bármilyen lenyűgöző is a játék.
- Tartson megfelelő távolságot a képernyőtől.
Mi a PEGI Online?
A PEGI Online a PEGI rendszert egészíti ki. A PEGI Online-hoz való csatlakozáskor a vállalatoknak vállalniuk kell, hogy betartják a magatartási szabályzatot és ennek keretében azt, hogy termékeik online játékelemeit felelősségteljesen kezelik. Cserébe engedélyt kapnak a bejegyzett PEGI Online címke használatára, amely „minőségjegyként” szolgál.
Mi a különbség a PEGI besorolási rendszer és a PEGI Online között?
A PEGI korhatár-besorolási rendszer egy bizonyos korhatár-címke és leírószó használatát engedélyezi egy bizonyos termék és egy bizonyos platform vonatkozásában. A PEGI Online címke ellenben azt jelöli, hogy egy vállalat elkötelezett a kiskorúak védelme iránt az online játékokra vonatkozó üzletpolitikája részeként. Továbbá azonosítja azokat a vállalatokat, amelyek betartják a PEGI Online Biztonsági Szabályzatban foglalt követelményeket.
Miért van a PEGI Online címke feltüntetve a játékok csomagolásán is?
A PEGI Online címkét kötelező használni a csomag hátoldalán kiegészítő leírószóként, amennyiben a PEGI besorolási kérdőívben online játékelemekre vonatkozó részletek szerepelnek. További információ az online játékkal és annak kockázataival kapcsolatban az alábbi honlapon olvasható: www.pegionline.eu.
FRÉTTIR
RSS-Feed
2015-03-17
PEGI RATINGS EXPAND TO MOBILE VIA NEW GLOBAL RATING SYSTEM
The IARC process, created by a global coalition of game classification authorities is now
adopted by Google Play and Firefox Marketplace, bringing PEGI ratings to a large body
of apps and games in Europe. For more information: www.globalratings.com Meira...
2014-04-15
PEGI Annual Report 2013
PEGI has published the 2013 annual report. Meira...