Violence
Bad Language
Fear
Sex
Drugs
Discrimination
Gambling
Online
België
België
Kies Taal
Snel zoeken
WAARSCHUWING

De zoekpagina van de PEGI - website is voorbehouden aan volwassen kopers van interactieve software.

De enige doelstelling van deze pagina is om hen te voorzien van informatie over de inhoud en de leeftijdsclassificatie van een specifiek spel.

Deze pagina is niet bedoeld voor minderjarigen en mag niet worden gebruikt voor andere doelstellingen dan hierboven aangegeven.
Ik begrijp deze waarschuwing en ik wil verdergaan.
Ik ben jonger dan 18 jaar en ik wil teruggaan naar de beginpagina.
FAQ
U heeft vragen over leeftijdsclassificaties? Wij hebben de antwoorden. Lees meer…
Feiten & cijfers
De spellenbranche
De branche van computer- en videospellen bestaat uit uitgevers en ontwikkelaars. De ontwikkelaars maken de spellen, die door de uitgevers worden gefinancierd, verhandeld en gedistribueerd aan de detailhandel. In 2007 werd in negen van de grootste Europese markten in totaal voor ongeveer 7,3 miljard euro verkocht aan interactieve software. Deze cijfers hebben alleen betrekking op de spellensoftware (d.w.z. de spellen zelf, exclusief de inkomsten die de verkoop van hardware heeft opgeleverd). Alleen al het Verenigd Koninkrijk was goed voor 2,3 miljard euro aan inkomsten, gevolgd door Frankrijk (1,6 miljard euro), Duitsland (1,4 miljard euro), Spanje (0,7 miljard) en Italië (0,6 miljard). De groei van de softwareverkoop ging gepaard met een explosieve groei van de hardwareverkoop. Nieuwe consoles als de Sony PlayStation 3 en Nintendo Wii voegden zich bij de XBOX 360 van Microsoft door spelers een “next generation” belevenis te bieden en hardware inkomsten waren in 2007 goed voor 5,7 miljard euro vergeleken met 3 miljard euro in 2006. Ter vergelijking, de inkomsten uit software zouden in de Verenigde Staten in 2007 ongeveer 6,9 miljard euro bedragen en 7,4 miljard euro in de regio Azië Stille Oceaan voor 2006 (Nielsen Report 2008).

Aan de top van de branchepiramide staan de multinationale organisaties die de hardware ontwikkelen: Nintendo, Microsoft en Sony. Nintendo is gespecialiseerd in spellen. Consoles en handhelds (zoals de Wii en DS) vormen de kernactiviteit van het bedrijf. Dit geldt niet voor Sony en Microsoft. Hun consoles (respectievelijk PlayStation 2/PlayStation 3 en Xbox/Xbox 360) vormen slechts een onderdeel van hun brede assortiment consumentenproducten. Steeds meer exploitanten van mobiele telefoons overwegen om ook 'hardwareplatforms' te leveren die het mogelijk maken om spellen op hun producten te spelen.

Hoewel Nintendo, Microsoft en Sony hun eigen spellen ontwikkelen of ontwikkelingsstudio's hebben opgekocht om spellen te maken voor hun specifieke platforms, zijn zij niet de enige spelers in de branche. Uitgevers zoals Electronic Arts, Ubisoft en Capcom zijn externe en onafhankelijke bedrijven die spellen verkopen die in hun eigen of andere onafhankelijke ontwikkelingsstudio's zijn gemaakt. Echt onafhankelijke bedrijven fungeren als unieke kruisbestuivers in de branche, omdat zij spellen kunnen ontwikkelen voor elke uitgever.

Sommige van deze bedrijven houden zich bezig met de grote, door technologie gedreven consolespellen, andere richten zich op de snelle omlooptijd van titels voor handhelds of mobiele telefoons. Onafhankelijke bedrijven kunnen kleine teams zijn van ongeveer 20 personen, maar ook grote ondernemingen met meer dan 200 medewerkers op verschillende locaties in het land of zelfs de wereld. De meest geslaagde bedrijven zijn uitgegroeid tot machtige ondernemingen die met meerdere teams aan meerdere projecten tegelijk kunnen werken.
Voor meer informatie:
Nieuws
RSS-Feed
2015-03-17
PEGI RATINGS EXPAND TO MOBILE VIA NEW GLOBAL RATING SYSTEM
The IARC process, created by a global coalition of game classification authorities is now
adopted by Google Play and Firefox Marketplace, bringing PEGI ratings to a large body
of apps and games in Europe. For more information: www.globalratings.com Meer...
2014-04-15
PEGI Annual Report 2013
PEGI has published the 2013 annual report. Meer...